Λατινική ονομασία: Cynara scolymus
Μέρος που χρησιμοποιείται: το φύλλο
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Αυτό το όμορφο φυτό με τα παχιά πορφυροειδή φύλλα προέρχεται από τη Βόρεια Αφρική. Το καταναλώνουμε με ευχαρίστηση πριν την ανθοφορία του.
ΙΣΤΟΡΙΑ
Η Αγκινάρα προέρχεται από την αγριοαγκινάρα την οποία έχουμε συναντήσει σε απεικονίσεις αιγυπτιακών μνημείων. Από τον πρώτο αιώνα η Αγκινάρα ήταν γνωστή σε όλη τη Μεσόγειο. Όμως μόλις τον 16ο αιώνα ανακαλύφθηκε ξανά και έγινε γνωστή στη Γαλλία όπου τη θεωρούσαν ένα πολυτελές λαχανικό όπως ήταν τα σπαράγγια.
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
Τα φύλλα της Αγκινάρας περιέχουν εστέρες φαινολικών οξέων εκ των οποίων η κυναρίνη και το χλωρογενικό οξύ έχουν σημαντικές καθαρτικές ιδιότητες. Η κυναρίνη είναι γνωστό ότι διεγείρει το σχηματισμό και την έκκριση της χολής.
ΧΡΗΣΗ
Η Αγκινάρα έχει ευεργετικές ιδιότητες στο ήπαρ και τη χοληδόχο κύστη. Τα φύλλα της χρησιμοποιούνται παραδοσιακά για την διευκόλυνση της πέψης. Συστήνονται ιδιαίτερα για τη διευκόλυνση των καθαρτικών λειτουργιών του οργανισμού και για τη διευκόλυνση της πέψης επειδή ευνοούν την έκκριση της χολής.